Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 15 aprilie 2011

Câteva "Zeppeline"

Pe data de 5 mai a.c. vor fi oferite spre vânzare câteva piese "Zeppelin" cu francaturi româneşti, toate reprezentând zboruri către America de Sud efectuate în anii 1932 şi 1933. Oferta este făcută de Francois Feldman, dar, pare-mi-se, nu este prima. O parte din piese apare, dacă nu mă înşel, pentru a treia oară (nu am stat să verific exact, dar dacă este cineva interesat, să comenteze). Motivul este preţul pieselor (pe care eu îl consider exagerat). Dar să lăsăm vorbăria şi să le vizualizăm.


Chiar dacă piesele i se par mai "exotice" casei franceze, raritatea acestora nu justifică preţul, după părerea mea. Oricare dintre combinaţii s-a putut găsi la preţuri mai acceptabile (vreo două au fost oferite, dacă nu mă înşel, chiar şi în ţară la preţuri mai mici). În plus, cunosc situaţia unui colecţionar român de piese aerofilatelice care încearcă să îşi vândă colecţia şi, conform spuselor sale, piaţa pentru astfel de piese a cam luat-o rău în jos).

Ceea ce vreau totuşi să subliniez este că în literatura românească astfel de piese nu prea figurează. Cât despre catalogarea lor - nici vorbă! Deci avem o problemă. Cred că într-un viitor catalog specializat (care ar cuprinde şi francaturi şi circulaţii pentru perioada până la Republică), aceste piese ar trebui cuprinse şi apreciate conform rarităţii lor. Din câte cunosc, nu este niciun colecţionar român care să aibă o evidenţă cât de cât completă a combinaţiilor cunoscute. Bineînţeles că accept să fiu contrazis! Ce părere aveţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu