Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 1 martie 2011

Să trecem puţin Carpaţii

Cine a citit blogul de la lansare, a putut vedea care sunt ariile mele de interes. Printre ele se află şi istoria poştală a Ardealului, Banatului şi Bucovinei şi, tocmai pentru aceasta, urmăresc cu mare plăcere piesele austriece sau maghiare care poartă anulări ale unor localităţi din regiunile amintite. Iar dintre aceste piese, împărtăşesc şi cititorilor câteva întâlnite în ultima lună.


Scrisoare din anii '50 probabil, cu o frumoasă ştampilă liniară DEVA cu dată. O scrisoare curată, destul de greu de întâlnit în această stare de calitate, în ciuda faptului că ştampila nu figurează printre cele rare.


Un unicat de 3 Kreuzer 1850 (pare a fi tipul III, probabil pe hârtie de maşină) cu o amprentă frumoasă a ştampilei cu cerc dublu cu agrafă Nagy Bánya, tip D.


O altă scrisoare nefrancată (ex offo), probabil tot din anii '50, purtând o amprentă clarp a ştampilei liniare cu dată Temesvar.


15 Kreuzer emisiunea a II-a cu ştampila tip E Elisabethstadt, pe un mic fragment. Nu este o ştapilă rară, dar nici nu se înscrie printre cele mai comune.


Un unicat de 5 Kreuzer 1861 cu o ştampilă aproape completă Ruszkberg. Relativ comună.


Scrisoare oficială cu ştampila Szinyer Varállya tip E. O piesă destul de curată şi bine întreţinută.


Emisiunea 1867 ("Grober Druck"), trei piese cu ştapile din Ardeal: Facset,...


...Karoly-Fehervár, şi...


...Soborsin. Iar acum trecem la mărcile maghiare circulate în Ardeal...


1871 litografiată, 10 Kreuzer cu ştapila Bereczk. Chiar aşa, puţin neclară, este destul de greu de întâlnit pe prima emisiune maghiară, recunoscută pentru calitatea generală destul de scăzută a exemplarelor.


Aceeaşi emisiune, 15 Kreuzer (nu este nuanţa rară) cu ştampila tip F Rusypolyana Marm(oros) M(egye). O ştampilă destul de greu de întâlnit pe mărcile litografiate.


Valoarea comună din prima emisiune, pe un fragment mic, cu ştampila completă Szakalháza tip E.


A doua emisiune (gravată), valoarea comună, cu o ştampilă apreciată de colecţionarii de ştmapile: Bihar tip E cu agrafă.


Aceeaşi marcă cu o ştapilă clară Gyarmata, tip E.


Din nou marca de 5 Kreuzer gravată, cu o ştampilă comună de această dată, dar completă, Nagy Szeben tip F (unul dintre cele multe, data - conform anului - în 1873).


Şi o ştampilă Zilah, tip E.


O piesă mai târzie (1895), cu ştampila Topánfalva tip F. Pentru cei mai puţin familiarizaţi, ştampilele maghiare prezintă (de regulă) ordinea datei astfel: anul, luna, ziua. De multe ori mi-a fost dat să văd (chiar în unele licitaţii mai "cu pretenţii") prezentări eronate ale datei la ştampilele unor piese.


Iată şi o piesă din Bucovina, expediată franco în 1907, de la Radautz la Unter Wikow. Ştampilele nu sunt rare, dar piesa este curată şi bine întreţinută, făcând-o compatibilă cu un potenţial exponat atât de istorie poştală, cât şi de ştampilografie.

Ca de obicei, aştept opinii, de orice fel ar fi ele.

2 comentarii:

  1. Am o nedumerire, asa, ca tânar si ca colectionar amator.
    De ce anume birourile Postei Române vând hârtie de sters la fund si candele de pus la cimitir - si alea chinezesti ?
    Unde mai gasesti un clasor pentru timbre, in tara asta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poşta nu vinde produse şi accesorii filatelice la oficii, pentru că are o sucursală specializată pentru asta - Romfilatelia.
      Reţeaua lor de magazine nu este prea mare, vedeţi detalii pe pagina lor de internet.

      Ștergere