Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 14 ianuarie 2011

De prin licitaţii...

Iată încă o serie de falsuri pe care le-am găsit pe unul dintre site-urile de licitaţii on-line. Feriţi-vă de astfel de producţii!

O marcă Principatele Unite cu o ştampilă care - deşi slab vizibilă - nu a fost niciodată utilizată pe această emisiune, intrând în serviciu mult mai târziu - ştampilă "mică" cu an.

O altă piesă care mie mi se pare cel puţin dubioasă: aceasta a fost, cel mai probabil, o scrisoare circulată nefrancată, provenind din perioada 1862-1866, conform tipurilor de ştampile. Scrisorii originale i s-a aplicat o marcă de 10 Bani Bucureşti I (defectă), ştampila de pe colţul drept inferior "potrivindu-se" cu cea iniţiala, de pe faţa scrisorii. Îndoielile pe care le am în privinţa originalităţii piesei se datorează faptului că pe emisiunea Bucureşti I nu am întâlnit, până în prezent, niciuna dintre cele două tipuri de ştampile clasice, nici cea cu agrafă simplă, nici cea cu stea. Dacă are cineva o părere contrarie, îl rog să comenteze.

Un fals ordinar, oferit drept "eseu" pentru Efigii, realizat în condiţii grafice de slabă calitate, în sistem tipografic sau litografic.Din păcate, astfel de producţii mai reuşesc încă să păcălească unii colecţionari.

Încă un fals cunoscut de multă vreme, aşa-zisul eseu al mărcii de 15 Bani violet "Tipografiate". Continuă să apară în licitaţiile on-line.

Un fals care face parte dintr-o întreagă gamă, oferită relativ des. Pentru realizarea acestor aşa-zise mărci de poştă locală se pare că s-a dezvoltat o adevărată industrie în ultimul timp. Deoarece astfel de material abundă şi, din păcate, se vinde aproape întotdeauna (chiar dacă preţurile solicitate nu sunt mari), am de gând să dedic o postare separată numai pentru acest subiect.

Mai jos, vă prezint câteva piese originale care mi-au plăcut şi care se întâlnesc mai greu, dată fiind raritatea lor.

O piesă foarte frumoasă, cu o francatură mai puţin comună: carte poştală închisă cu francatură suplimentară bicoloră "Cifra în 4 colţuri". Tariful pentru scrisoare simplă externă de 25 bani a fost realizat prin francarea cărţii poştale închise de 15 Bani cu trei mărci de 1½ Bani şi două mărci de 3 Bani (4,5+6+15 Bani = 25,5 Bani). Piesa a fost achiziţionată la un preţ foarte avantajos, deşi au fost mai mulţi amatori pentru ea.






Două loturi de eseuri "Spic de grâu" mai rar oferite la licitaţiile on-line. Din păcate, preţul solicitat de ofertant a fost cu mult peste cât merită piesele, ele rămânând nevândute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu