Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 25 ianuarie 2011

Cum fac unii bani pe spinarea fraierilor

Spuneam, într-unul din posturile anterioare cu piese din licitaţii, că voi dedica un articol separat pentru aşa-zisele "emisiuni locale" inventate de unii, cu care se păcălesc alţii!

Două piese din aşa-zisa emisiune locală Aletea (n-aţi auzit de ea? Păcat!)


Alte patru piese din aşa-zisa emisiune Satu Mare:


Numărul variantelor din aceste "locale" este, deocamdată, necunoscut. Principalul motiv ar fi că... ele nu s-au terminat încă de... tipărit! Reţeta este simplă: mărci de duzină care se pot achiziţiona în coli complete şi, din care, din păcate pentru fraieri, din emisiunile care s-au supratipărit la Oradea de exemplu (numai că aici nu este o regulă: emisiunile locale din Ardealul de Nord au utilizat mărci aflate în circulaţie în zonă, după Diktatul de la Viena, dar "fabricanţii" nu au respectat acest "principiu", utilizând pentru supratipărire şi emisiuni ulterioare, care nu au circulat niciodată în Ardeal). Aici apar două posibilităţi: ori autorii sunt lemn-tămâie la istoria poştală a perioadei, ori chiar au vrut să fabrice "rarităţi" pentru cei mai puţin iniţiaţi. Ca "tiparniţă" este utilizat ori un clişeu de zinc sau chiar o ştampilă de cauciuc, dacă nu direct... imprimanta calculatorului (un cunoscut din Germania mă întreba acum ceva timp de ce se "întinde" la umezeală "supratiparul" acestor locale!)

În ultimii cinci ani am remarcat cel puţin şapte identităţi pe eBay care s-au ocupat sau se (mai) ocupă cu aşa ceva. Vreo patru - cu domicilii declarate în Ungaria, unul în Germania, unul în Franţa etc., etc. De regulă nu fac mulţi "pureci" sub aceeaşi identitate. Îi puteţi depista pentru că vând, aproape întotdeauna, aproape numai piese din această categorie. Se feresc să aibă conflicte cu potenţialii cumpărători şi nu o să-i vedeţi cu sub 99% "pozitive".

Iată cum arată pagina unei astfel de "erori" (click pe imagine pentru mărire):


Observaţi (în afara preţului) şi menţionarea expresă a faptului că "piesele nu sunt expertizate" (nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!). Din păcate, noul sistem de "mascare" a bidder-ilor adoptat de eBay de ceva timp nu mai permite observarea identităţii acestora - adică nu se mai vede dacă sunt aceleaşi persoane sau persoane noi, diferite, pentru că (este un fapt cunoscut de cei cu "vechime" mai mare) se obişnuieşte să se utilizeze bid-uri "de faţadă" pentru atragerea unor cumpărători reali, care "vânează" ceea ce văd că "se cere de alţii".

Dacă aveţi curiozitatea să vedeţi cam ce alte piese mai oferă individul, vi se oferă revelaţia de mai jos (click pe imagine pentru mărire):


... adică piese din aceeaşi categorie (la toate se specifică "neexpertizarea"): ori emisiunile provizorii care au fost puse în circulaţie în teritoriile dezlipite din fostul imperiu, ori emisiuni apărute în statele de la graniţa Ungariei, după septembrie 1944.

Eu nu am fost păcălit de aceşti "maeştri", vreau doar să fac ceva mai "publice" aceste măgării pentru a veni în ajutorul celor mai puţin iniţiaţi. Deocamdată nu dau niciun indicativ al vreunui utilizator eBay, dar s-ar putea să încep să o fac. Iar dacă vreun nominalizat se supără, să îşi aducă mai întâi aminte dacă a fost sau nu atenţionat înainte de vreun alt utilizator eBay despre natura pieselor pe care le comercializează.

Iar pentru cei ce aveţi prieteni prin Mabeosz, transmiteţi-le să se ocupe de problemă mai cu răspundere, aşa cum (n-)au făcut-o şi în cazul falsurilor unor ştampile prefilatelice din Ardeal, descoperite acum câţiva ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu